Nieuwe binnenverlichting renoveren, plaatsen of aansluiten | Spanplafond laten zetten
21794
page-template-default,page,page-id-21794,theme-stockholm,qode-social-login-1.0.2,qode-restaurant-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

Velen in de elektrische industrie verwijzen naar inbouwlampen als ingeblikte lampen of downlights, en de behuizing zelf als “pot” of “blik”. Voor de installatie zien de inbouwlampen eruit als een leeg aluminium blikje.

Na de installatie schijnt het licht naar beneden uit een gat in het plafond, wat het ontwerp van de ruimte niet verandert. U kunt deze verlichting echter op prominente architectonische punten in de ruimte richten, over uw bureau, open haard, kunst of zelfs trofeeën.

Lees meer over Nieuwe binnenverlichting plaatsen, aansluiten of renoveren?

Deze lampen hebben drie basisonderdelen, de behuizing of “kan” die in een gat in het plafond schuift, het zichtbare gedeelte na installatie of de “trim” en de lamp. Het is een zeer eenvoudig en goedkoop licht.

Een elektricien installeert deze voor 150 tot 200 euro als er geen complicaties zijn. Complicaties kunnen nieuwe bedrading, dimmers, obstakels die moeten worden verplaatst, en verlichting geïnstalleerd in krappe ruimtes of kathedraalplafonds, die stellingen of ladders vereisen.

Inbouwverlichting toevoegen

De eerste stap in het toevoegen van inbouwverlichting is het opmaken van uw plan met een ruwe schets, zodat de elektricien kan visualiseren hoe u uw project er uit wilt laten zien en welke extra apparatuur en elektrische materialen ze nodig hebben.

Nieuwe bedrading kost waarschijnlijk €75 tot €150 per licht, maar meer lampen zullen dat per lichtprijs in mindering brengen. Gemiddeld bedragen de totale kosten voor inbouwverlichting 150 tot 200 euro per armatuur, inclusief de bedrading.

Vaak zijn er meerdere inbouwlampen in een ruimte geïnstalleerd, wat een geheel nieuw circuit kan vereisen om voldoende stroom te leveren. Het installeren van nieuwe bedrading kost meestal 5 tot 10 euro per lineaire voet, en een schakelpaneel kost 1.500 tot 3.000 euro als dat nodig is om voldoende stroom voor het project te leveren.

Het toevoegen van dimmers, afstandsbedieningen, slimme lampen en andere accessoires zal toevoegen aan uw budget. Echter, het gemak kan de moeite waard zijn. Slimme lampen kunnen voice-activated dimmen, kleurverandering, aan en uit, en zelfs video met Wi-Fi en Bluetooth-technologie aangesloten. Slimme lampen kosten €40 – €100, afhankelijk van hun mogelijkheden.

Enkele andere overwegingen bij het toevoegen van inbouwverlichting is de grootte en stijl van het armatuur. Inbouwlampen zijn verkrijgbaar in 4″, 5″ en 6″ maten, die variëren in kosten en ook in het aantal armaturen dat nodig kan zijn om een kamer te verlichten.

De trimstijl kan ook van invloed zijn op de kosten. Spotlight sierlijsten kunnen meer kosten dan een vaste sierlijst. Er zijn ook geïntegreerde LED-versieringen beschikbaar die aanzienlijk duurder zijn dan andere versieringen, maar waarvoor later geen gloeilamp nodig is om de kosten te compenseren.

Buitenarmaturen of blikken die in contact komen met isolatie hebben speciale eisen die de kosten enigszins kunnen beïnvloeden.

Vervangen van inbouwlampen

Om een verloren gegoten inbouwlamp te vervangen of om een moderner uiterlijk te krijgen met een LED-aansluiting of een nieuwe bekleding, kost het u waarschijnlijk alleen de onderdelen en installatie. Elektrotechnici rekenen gewoonlijk 50 tot 100 euro per uur, afhankelijk van uw locatie. Overweeg een paar schattingen voor het project.

LED-lampen

LED-verlichting is de nieuwste technologie op het gebied van huisverlichting. Wanneer u oude inbouwlampen of andere lampen in uw huis vervangt, overweeg dan LED-verlichting om kosten en energie te besparen. Bekijk onze LED verlichting kostengids voor meer details.

De meeste inbouwlampen hebben een 10W LED-lamp nodig, maar kunnen tot 25W LED-lamp aan zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over oververhitting, omdat LED’s niet zo veel opwarmen als gloeilampen. Een 10W lamp kost meestal €6 – €9 per stuk.

Inbouwlampen in badkamers en gangen kunnen een 6W LED-lamp gebruiken als er extra lampen worden gebruikt rond ijdelheidsspiegels. Deze zijn betaalbaarder en kosten meestal rond de €3. LED-lampen hebben soms een ander mechanisme dan de typische schroef-in stijl, dus controleer of de lamp die u koopt geschikt is voor uw lamp.

Bereken hoeveel u zou kunnen besparen door lampen te vervangen door LED’s.

Vergunningskosten

Sommige plaatsen hebben een vergunning en inspectie nodig voor elk verlichtingsproject. Deze kunnen 20 tot 100 euro kosten, afhankelijk van het gebied en de grootte van het project. Overleg met uw elektricien om een beter idee te krijgen van de kosten van een vergunning in uw omgeving.

Voordat u te ver in een elektrisch project komt, kunt u een schat aan informatie krijgen van onze elektrische bronnen pagina.

Alle prijsinformatie op deze pagina is gebaseerd op de gemiddelde kosten in de sector en is onderhevig aan variaties voor projectspecifieke materialen, arbeidstarieven en vereisten.